FORMANDSBERETNING FOR 2018

2017 har heldigvis ikke budt på de store udfordringer for grundejerforening, men lidt er der alligevel at berette om.

Økonomi: Helt efter hensigten har vores forening en sund økonomi, uden et prangende overskud.  Bestyrelsen mener, at vores nuværende kontingent er passende til de opgaver og aktiviteter der pt. arbejdes med i foreningen. Vi kender ikke og planlægger ikke med øget udgifter i det kommende år. Vores kasserer Peer arbejder ihærdigt med, at få regninger betalt og indtægter til at passe, så vores regnskab kan godkendes.  Kæmpe tak for din ildhu og store arbejdsindsats Peer.  Også en tak til Freddy for, at du vil hjælpe os med revisionsopgaven.

Hjemmesiden: Johnny står for vores hjemmeside. Indholdet vokser jævnt og indeholder en masse informationer.  Alle møde ref. og informationer af bred karakter er lagt op på siden. Vigtig information bliver stadig omdelt pr. brev til dem, der ikke har tilmeldt sig E-post ordningen. Vi sælger stadig lidt annonceplads som giver lidt til vores fælles kasse.  Jeg håber, at vores annoncører oplever at får noget igen, så de vil fortsætte støtten. Vi er stadig interesseret i at låne billeder, der har historisk perspektiv for Konge-Åsen og scanne dem ind til hjemmesiden. Vi har drøftet en idé om, at etablere en databank på hjemmesiden, hvor man kan udleje forskellig former af redskaber (gravemaskine, plæneluftere, kompostkværne, kædesave osv.) Hvis der er interesse, skal man henvende sig til Johnny Gregersen for, at komme på hjemmesiden med det man kan tilbyde. Man skal selv indbyrdes finde en model for leje og betaling, hvor bestyrelsen ikke er involveret. Også et kæmpe tak til Johnny for dit store arbejde med hjemmesiden.

Der er oprettet en Konge-Åsengruppe under Facebook. Man kan tilmelde sig på https://www.facebook.com/groups/191690044208979/?notif_id=1511707798159429&notif_t=group_r2j_appr oved

Persondatapolitik for grundejerforeningen Konge-Åsen: EU. Lovgivningen har ramt vores lille forening med Persondataforordning af 25. maj 2018.  Denne forordning omhandler alle, som af den ene eller anden årsag har kontakt til grundejerforeningen KongeÅsen. Det fører nok for vidt, at gå i detaljer om loven men kort fortalt drejer det sig om, hvordan vi som forening behandler og opbevarer de oplysninger vi har på vores medlemmer. Data tilsynet har det sidste års tid ansat en hær af mennesker, der efter den 25. maj går på jagt efter alle der ikke opfylder EU.- forordningen. Der er bebudet enorme bøder for lovovertrædelser. Jeg har efter bedste evne prøvet, at nedskrive vores bud på overholdelse af denne lov. Den skal være tilgængelig på vores hjemmeside og er åben for saglige forbedringer, hvis man kender til emnet.  

Udfordringer for Konge-Åsen: I bestyrelsen arbejder vi stålsat på, at gøre området ”lækkert” for potentielle købere, så priserne ikke synker mere.  Vi skal fortsat arbejde med tiltag, der gør det rart at bo her. Vi har alle i Konge-Åsen et ansvar for at hjælpe med til, at det lykkes. Her tænkes særligt på de tinglyste regler, der er beskrevet i lokalplanen samt de regler vi selv har vedtaget som supplement. Tænk på dine omgivelser og hvordan du undgår, at komme i konflikt med dine naboer.  De gode historier fra området betyder så utrolig meget, hvor i mod de negative ytringer har det med, at blive fortolket med en helt anden faktor. Der er i 2017 solgt 4 huse i Konge-Åsen. Hjertelig velkommen til de nye medlemmer!  Vi håber I bliver glade for jeres valg af bosted.

Konge-Åsen er med sine 134 boliger en væsentlig del af byen Skælskør. Vi anses stadig som et attraktivt sted, at bosætte sig iflg. byens ejendomshandlere. Men - og der er et men! Området er efterhånden alvorligt truet. En trussel der stille og roligt får en konsekvens for os alle der bor her vest for broen. Vi kan ikke få småbørns familier til at søge hertil og bosætte sig, trods billige huse og en kolossal flot natur. Jeg har absolut intet i mod seniorer og deres helt fantastiske aktivitetsniveau, der bl.a. holder de fleste foreninger kørende med frivillig hjælp. Samfundet kan ikke undvære denne uvurderlige indsats. Der er flere årsager til den manglende interesse fra småbørns familierne. 1 Vi mangler arbejdspladser. Skælskør er blevet en pendler by med manglende og bøvlet offentlig infrastruktur. 2 Vi ligger for langt væk fra deres sociale netværk, der ofte befinder sig i de store byer. Selvom vi har mange fritidstilbud i Skælskør, er det noget andet de efterspørger. 3 Vores store grunde i Konge-Åsen tiltaler ikke de unge, Der er alt for meget der skal holdes. 4 Hvis man som ung får lov, at låne til et hus i Skælskør af kreditforeningen, er det kun fordi man selv har en stor sum at skyde ind, hvilket man i sagens natur sjældent har som ung familie, der står og skal etablerer sig.   Der stilles krav fra banken om et rådighedsbeløb, hvor begges indkomst ligger helt oppe i øverste lønskala. 5 Mange der køber en ældre villa, ønsker at renovere efter deres smag. Det er tidskrævende og dyrt. Det kræver store resurser, der på mange måder ikke er foreneligt med ønsket om et moderne familieliv. Det er de unge blevet meget bevidste om.

Hvis det ikke snart lykkedes, at skabe interesse for vores boliger i dette befolknings segment, må vi desværre nok se områdets dagplejer, børnehave og skole gå en tvivlsom fremtid i møde. Senariet med; Først lukkede købmanden så kom turen til …, må bare ikke blive her i vest byen. Vi vil ikke være et nyt Halskov. Derfor er det i alles interesse, at vi i Konge-Åsen prøver om vi kan skabe noget, der kan løfte interessen. Forhåbentlig kan vi om få år, hente hjælp fra området ved Højskolen.  

Fibernet: Det lykkedes heldigvis, at få Konge-Åsen med på fremtidens kommunikations motorvej. Vi fik sammen med Højåsen og Kobæk nok tilmeldinger til, at Fibia ønsker at investerer i vores område.  Jeg er af den overbevisning, at det forhåbentlig kan være med til at stabiliserer huspriserne og liggetiden kan afkortes, når folk fra københavnsområdet nu kan se, at man faktisk godt kan arbejde hjemmefra her ude på landet. Tak til Brian Geertsen som har brugt meget tid som projektkoordinator på sagen. Han og jeg har travet rundt og delt tilmeldingsmaterialer ud i hele vest byen. Fibia lagde ud med et hæsblæsende tempo, hvor stort set ingen i Skælskør nåede til info. møder og at tilmelde sig, før Fibia havde lukket projektet pga. manglende interesse i Skælskør.  Vi fik dem modvilligt overtalt til at forlænge tidsfristen og dele byen op i mindre områder, så vi kunne koncentrere os om vores nærområde.  Jeg håber, Fibia kommer og graver her på denne side af sommerferien, men vi kan ikke få et entydigt svar fra dem. Man kan stadig nå, at tilmelde sig for en pris af 2000,- kr. Hvad prisen bliver efter de har forladt området, kan man ikke sige, men den bliver formodentlig noget højere. De kommer ikke forbi Konge-Åsen igen, før der er tilmeldinger nok til, at det kan betale sig.

Legeplads: Det er den opgave der fylder mest i bestyrelsens arbejde. Kommunen har udliciteret godkendelserne af legepladser. Vores står på kommunal jord og er dermed indbefattet. De betaler for disse kontrolbesøg og vi laver iflg. aftale et tjek af redskaberne hver 14. dag. Kommunen differentiere ikke om det er en stor eller lille legeplads eller på besøgsfrekvensen. Fire gange om året indfinder der sig en 10-12 siders rapport fra et legepladsgodkendelses firma. Vi bliver ukritisk fra kommunens side, bedt om at rette op iflg. disse rapporter, men de bliver mere og mere suspekte og uforståelige, som tiden går. For tre år siden var det forståelige afvigelser, der skulle rettes. Nu handler det om at opfinde fejl, så firmaet kan opretholde deres besøg. B.la. dumper de vores gamle legeredskaber i forhold til nye standarder, selvom de overholder de standarder, de blev godkendt efter den gang de var nye. Selvfølgelig skal ingen kunne komme til skade på vores legeplads, men det har taget en uacceptabel retning der ikke giver mening mere. Vi er kommet dertil at, vi selekterer dem. Så må vi se, hvad kommunen vil gøre ved det.

Legepladsudvalg; Der er indkommet flere forslag til aktiviteter og redskaber, der skal løfte oplevelsen og kvaliteten for legepladsen. Udvalget arbejder videre med disse.  I de sidste to år er der blevet afsat kr. 15.000, men de rækker ikke ret langt til de ønsker der er indkommet. Derfor er der igen i år afsat et tilsvarende beløb, der gør at legepladsen kan tilføres noget nyt. I forsøget på at spare penge, har Johnny repareret den røde vippehøne, der var meget medtaget af tidens tand. Tak fordi du har brugt din tid på det også.

Legepladsdag: Vores sociale sammenkomst på legepladsen den 27. august blev en vellykket eftermiddag med flødebolle kast og lirekasse musik med mere. Vi er stadig meget åbne for nye input til dagen. Gerne noget køb og salg. Vi gentager arrangementet igen til august og håber, at flere medlemmer vil komme forbi med kaffen og bruge et par timer.

Bähncke: Martin kontaktede dem for at høre, om de havde fået styr på de indkøringsvanskeligheder som de udmeldte sidste år. Grundejerforeningen blev i den forbindelse inviteret til en rundvisning og der blev arrangeret besøg med to hold af 11 og 17 deltagere.  Det er mit indtryk, at vi i Konge-Åsen ikke har haft helt samme lugt plage som sidste år. Måske pga. gunstige vejrforhold men helt lugtfri produktion kan vores nabo ikke opnå.  Tak til Martin for hans arbejde med emnet som naturligvis fortsætter.

Kobækvejen: Spørgsmålet om øget trafikstøj og vejbump på Kobækvej til og fra Bähncke blev mailet til Henrik Brodersen en aften kl. 23:52.  5 min. efter skrev han tilbage, at han ville tage det med på et udvalgsmøde dagen efter.  6 uger efter skrev Ole Drost, at de ville fjerne nogle af de 5 bump på de 330 m. vej. Det skete så og dagen efter blev jeg ringet op fra Skytteenges grundejerforening og spurgt, hvad fanden i h…. jeg havde gang i? Kommunen havde tilsyneladende glemt at spørge dem der bor på den anden side af vejen. De synes bestemt ikke, det var lovligt at fjerne disse bump uden dialog først. Jeg har hørt, at der er nogle politikere, der fik læst og påskrevet demokratiets præmisser. Hvilken løsning de finder frem til, må vi se. Jeg håber at blive involveret.

Udbedring af vejen ved krydset: Hullerne blev repareret med en ny stribe asfalt. Rød denne gang. Der var ikke afsat penge til at fortsætte ned af stamvejen. Den er bestemt heller ikke for god, så mon ikke den snart står for tur.

Brønddæksler:  Jeg skrev en mail til Ole Drost, om vores problemer med lave dæksler og skader omkring dem. Meget kort tid efter blev der udpeget nogle der skulle rettes, hvilket de meget hurtigt blev. Ligeledes blev kommunen bedt om, at kigge på deres regnvandsriste i siden af vejen, som lider voldsom af manglende vedligeholdelse. Jeg kan ikke se at der er sket noget ang. den sag.

Opkørte græsrabatter: I forbindelse med kommunens vintervedligeholdelse af veje og stier er rabatterne kørt en del op i.  Kommunen er opmærksom på problemet og lover at udbedre skaderne. Det er dog galt i hele kommunen, så hvornår de kommer her vides ikke. 

Skrald på vejen: Renovationsfolkene ikke været lige heldige med at ramme bilen, hver gang de har tømt affaldscontainerne. Jeg har ikke kontaktet kommunen ang. dette emne endnu. Er der stadig et problem?

Kursus i førstehjælp og hjertestarter: Et kursus i førstehjælp og hjertestarter blev afholdt den 28. okt. Som sponsor på hjertestarteren havde vi mulighed for at tilkøbe et førstehjælpskursus til 16 personer til en god pris. Thomas fra Ålborg underviste os i nogle nye teknikker i førstehjælp. Hans dukker blev i hvert fald blæst igennem. Min fornemmelse var, at alle 16 gik derfra en smule klogere og en 112 app. rigere på vores mobil. 

Hjertestarteren fik et nyt hjem tæt på Konge-Åsen, da Meny skulle lukke. Heldigvis blev bortførelsen af hjertestarteren til en privat adresse langt fra Konge-Åsen forpurret. Boligforeningen greb ideen, og bekostede en ny opsætning ved indgangen til deres administrationsbygning på Rådmandsvej.  De har også overtaget vedligeholdelsen, som har vist sig at blive et nyt batteri og pads hvert tredje år.  

Rotter: De behårede bæster er også blevet en del af Konge-Åsen. Tjek lige med jeres forsikring, om I er forsikret ved skadedyr. Det kan nemlig blive en meget dyr oplevelse. Jeg har talt med rottefangeren fra kommunen, der kan anbefale et rottespær ind til din ejendom. Det koster 3.300 kr. inkl. moms og montage og skal efterses en gang pr. år af en fagmand for ca. 1000,- kr. De store rør i stamvejen er SK- forsynings ansvar. De skrev tilbage at de ikke har rotter i deres rør og løbende vedligeholdt dem mod den slags. Derfor ser De ikke et behov for at opsætte fælder i deres rør. I øvrigt henviser De til, at man betaler over ejendomsskatten til den slags hjælp. Da rotterne ikke færdes i deres rør, må de jo komme hertil på andre måder.

Støj fra køleanlæg hos Meny: Vores henvendelse ang. støj fra deres køleanlæg, blev imødekommet. Meny lukkede 30. september. Officielt pga. huslejestigning. Det er dybt beklageligt, at vi har mistet en dagligvarebutik i vores nærområde som formentlig ikke genopstår som sådan igen.  Jeg vil følge KFI tæt, så det første man ser, når man drejer ind i Konge-Åsen ikke kommer til at ligne død og ødelæggelse. Hvilket meget hurtigt kan opstå når noget står tomt.

Medlemsmøde ang. indbrudssikring: Vi havde langt om længe fået stablet et møde sammen. Den 11. april i år, havde vi fået Ebbe Henriksen fra lokalpolitiet i Slagelse til at komme og fortælle os nogle røverhistorier fra sine mange år i etaten. Vi var ca. 30 medlemmer til mødet, som kom langt omkring div. udfordringer med kriminaliteten her i området. I vores politikreds er indbrudsraten meget lav iflg. politiets statistik. Faktisk en af landets laveste. Det er pokkers surt for dem, det så går ud over, for opklaringsprocenten er så lille at den nærmest ikke kan måles. For nogle få tusinde kr. kan man sikre sit hus så meget, at tyven ikke gider bruge sin tid på det, med mindre at man frit udstiller sine store værdier.

Nabohjælp ordning: Vi har fået sat skilte op ved indgangen til vores område for nogle år siden. De hjælper bare ikke noget somhelst, hvis vi ikke selv er en aktiv del af ordningen. Jeg skal kraftigt opfordre til, at man gå ind og tilmelde sig på https://nabohjælp.dk Der bliver du guidet til, hvad du kan bruge dit medlemskab til. Det er gratis at være med og vi kan alle sammen få brug for hinandens hjælp. 

Flishugger: Flishuggeren er en populær ordning vi har i foreningen, så den fortsætter.  Han var her den 7. april og kommer igen den 20. oktober. I år starter han ved de lave husnumre.

Trailer: Der blev i efteråret investeret i nye dæk igen. Den fik ellers helt nye dæk i 16, som tilsyneladende er blevet slidt ned på bare et år. Vi sætter traileren under skærpet overvågning, da vi synes det virker noget suspekt.

Kopien af registreringsattesten som skal medbringes ved lån, har en tendens til at forsvinde og erstattes jævnligt. Hermed en opfordring: Husk at bringe den tilbage i postkassen efter brug.  Når I indleverer den til rep., skal I huske at få skrevet jeres navn og hus nr. på fakturaen, så vi kan se, at I kommer fra Konge-Åsen. Grundejerforeningen skal nok betale alle omkostningerne på traileren. Der ligger en informationsseddel i postkassen ang. brugen af traileren. Husk at strege din reservation i bogen, hvis du alligevel ikke skal låne den som planlagt.  Ligeledes er der en forventning om, at traileren naturligvis er rengjort, når den bliver afleveret.  

Græsvænget: HD Ejendomme i Odense blev sidste år kontaktet mht. deres øjebæ af en græsmark over for krydset. Det startede faktisk godt, hvor deres chef på området lovede at holde græsset nede. De må have skiftet mening af en eller anden grund, for pludselig kunne intet lade sig gøre mere. Deres chef gartner havde overtaget opgaven og ville absolut ikke slå græsset før det var visnet ned i efteråret. ”Der var jo alt for mange dyr, der opholdt sig på området, til at de ville slå græs” lyd forklaringen. Jeg tror, jeg råbte noget om, at de eneste dyr de kunne finde var mus og dræbersnegle. Han mente omvendt, at nu havde de efterkommet vores ønske om, at fælde deres træer langs stien, så nu havde de brugt mere end rigeligt på os. Træerne var ikke blot et ønske, men et juridisk spørgsmål, De ikke kunne komme udenom, måtte jeg fortælle ham. Det endte op i en meget ubehagelig samtale, hvor jeg truede med sagsanlæg og selvtægt, hvis der ikke blev gjort noget ved deres græsmark.  De slog den først da græsset var vissent i efteråret. Nu begynder en ny sæson, hvor jeg starter forfra med dem, for jeg vil ikke finde mig i deres bortforklaringer.

Hans Henning Larsen 

Konge-Åsen 13